De voorbije dagen was er heel wat te doen rond de peiling van de verkiezingsintenties van de Herentalsenaren. Cijfers van GVA werden door al te loslippige kandidaten gelekt en verschenen op diverse sociale media en Nnieuws/ThalsFM.

De cijfers:

- Sp.a zakt van 32.6 naar 23.6 % of 8 zetels (-2)
- N-VA haalt in een klap 23 % of 7 zetels ( 7)
- nieuwe partij HNM (ex-Vld) 0.7 % of geen zetel (0)
- CD&V: 26.9 % naar 29.7 %, 10 zetel ( 2)
- Groen: van 8.9% naar 10.1%, 2 zetels, status quo
- VB 2 zetels (-2).

Belangrijk gegeven is dat 52% van de bevraagden nog niet te kennen gaf voor wie ze gaat stemmen.

Burgemeester Jan Peeters (Sp.a) bleef nuchter in zijn commentaar. Hij wil met de Sp.a de volgende maanden duidelijk maken dat de Sp.a staat voor 'bestuurservaring'.

Schepen Ingrid Ryken (CD&V) verheugt zich op het resultaat. Het prima resultaat is een gevolg van hard werken door de 3 mandatarissen (Ingrid Ryken en Mien Van Olmen als schepen, en Fons Michiels als OCMW-voorzitter). De CD&V komt bij de Herentalsenaren over als een 'hecht' team.

Martin Margodt (HNM) kon zijn teleurstelling amper verbergen. Hij stelde dat de peiling werd afgenomen op het moment dat de partij pas een week bestond.

Daniël Marcipont (Vlaams Belang) vindt de resultaten van de peiling logisch omdat ze voor zijn partij de nationale trends volgt.

Axana Ceulemans (N-VA lijsttrekster) is opgetogen over het sterke resultaat van haar partij. Volgens haar is het resultaat een reflectie van het nationaal resultaat.  Het ervaringsnetwerk gaat van N-VA nationaal komen, waar haar Herentalse N-VA voorzitter Arnout De Cuyper stafmedewerker is, bij Bart De Wever.

Peter Verpoorten (Groen) is tevreden met de vooruitgang in het stemmenaantal.

Nnieuws ThalsFM organiseert begin september een peiling bij 300 Herentalsenaren.